Złota rybka

4.5 (151 ocen)

Ryba z warzywami zamknięta w cieście francuskim. Pierwszy raz zrobiłam taką potrawę ale na pewno nie ostatni. Wyszło pysznie.

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    2 filety z mintaja
    2 średnie marchewki
    1 średni korzeń pietruszki
    kawałek selera
    kawałek pora

    Składnik dodatkowy
    2 płaty ciasta francuskiego

    Składniki robocze
    1 łyżeczka masła
    rozmaryn
    sól
    pieprz
    pieprz cytrynowy
    papryka ostra
    papryka słodka
    2 ziarenka pieprzu
    białko
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne Ryba

Złota rybka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wycinanie kształtu ryby i gwiazdek z ciasta francuskiego 1. Z jednego płatu ciasta francuskiego wyciąć dwie takie same ryby (ja zrobiłam sobie szablon ryby z kartonu i wycięłam wtedy miałam pewność,że moje ryby będą miały ten sam kształt). Z resztek ciasta powycinać foremką gwiazdki. To samo zrobić z drugim płatem ciasta. Powycinane rybki i gwiazdki wsadzić do lodówki.
  • przygotowanie warzyw 2. Marchewkę, pietruszkę, seler obrać, umyć, potrzeć na tarce o grubych oczkach. Por umyć, pokroić. Rozmaryn posiekać.
  • podsmażanie warzyw 3. Na patelni roztopić masło, dodać warzywa, podsmażyć. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, Wystudzić.
  • przygotowanie ryby 4. Rozmrożonego mintaja osuszyć papierowym ręcznikiem. Rybę oprószyć solą i pieprzem cytrynowym z obydwóch stron. Pokroić w kostkę.
  • przygotowanie potrawy do pieczenia 5. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia położyć wyciętą rybę z ciasta francuskiego. Na ciasto wyłożyć warzywa, a na warzywa pokrojoną w kostkę rybę zostawiając brzegi ciasta puste.
  • Gotowa ryba do pieczenia 6. Brzegi ciasta posmarować białkiem i przykryć drugim wyciętym w kształcie ryby płatem ciasta. Posklejać brzegi. Ciasto posmarować białkiem i poprzyklejać gwiazdki, gwiazdki również posmarować białkiem. Z ziarenka pieprzu zrobić oko. Tak samo postąpić z drugą "ryba" z ciasta francuskiego.
  • Upieczona rybka 7. "Rybki" piec w 180*C ok 20 min na złoty kolor.
  • Smacznego! 8. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować