1.Z jednego płatu ciasta francuskiego wyciąć dwie takie same ryby (ja zrobiłam sobie szablon ryby z kartonu i wycięłam wtedy miałam pewność,że moje ryby będą miały ten sam kształt). Z resztek ciasta powycinać foremką gwiazdki. To samo zrobić z drugim płatem ciasta. Powycinane rybki i gwiazdki wsadzić do lodówki.
2.Marchewkę, pietruszkę, seler obrać, umyć, potrzeć na tarce o grubych oczkach. Por umyć, pokroić. Rozmaryn posiekać.
3.Na patelni roztopić masło, dodać warzywa, podsmażyć. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, Wystudzić.
4.Rozmrożonego mintaja osuszyć papierowym ręcznikiem. Rybę oprószyć solą i pieprzem cytrynowym z obydwóch stron. Pokroić w kostkę.
5.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia położyć wyciętą rybę z ciasta francuskiego. Na ciasto wyłożyć warzywa, a na warzywa pokrojoną w kostkę rybę zostawiając brzegi ciasta puste.
6.Brzegi ciasta posmarować białkiem i przykryć drugim wyciętym w kształcie ryby płatem ciasta. Posklejać brzegi. Ciasto posmarować białkiem i poprzyklejać gwiazdki, gwiazdki również posmarować białkiem. Z ziarenka pieprzu zrobić oko. Tak samo postąpić z drugą "ryba" z ciasta francuskiego.
Komentarze