ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z GOTOWANYM MIĘSEM

4.5 (199 ocen)

  • 60 min

Jest to jeden z moich sposobów na wykorzystanie wołowego mięsa z rosołu.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 - 1,5 kg ziemniaków
    ugotowane mięso wołowe z rosołu
    20 dag boczku wędzonego
    1 szklanka kapusty kiszonej
    1/2 papryki czerwonej
    1/2 papryki zielonej
    kilka suszonych pomidorów
    1 cebula
    2 listki laurowe
    sól, pieprz
    bulion wołowy
    2 jajka
    20 dag startego żółtego sera, np. gouda
    1 mały gęsty jogurt
    2 łyżki śmietany
    1 łyżka ziół prowansalskich
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaki zapiekane z gotowanym mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ZIEMNIAKI  ZAPIEKANE  Z  GOTOWANYM  MIĘSEM 1. Obrane i opłukane ziemniaki pokroić w talarki grubości 5 mm. Przełożyć do garnka i zalać wrzącą wodą, dodać sól i gotować 3 min. Kapustę kiszoną chwilkę gotować z listkami laurowymi, poczym odcisnąć i pokroić. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i lekko ją zeszklić. Wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę
    i chwilę przesmażyć. Zmielić w maszynce mięso, dodać je do pozostałych przesmażonych składników, wrzucić też kapustę i osączone z zalewy pokrojone pomidory suszone, doprawić solą i pieprzem. Wlać tyle bulionu, aby masa była spójna i wilgotna. Wszystko wymieszać.
    W naczyniu do zapiekania ułożyć na spodzie warstwę ziemniaków, na to masę mięsną i na górę warstwę ziemniaków.
    W miseczce roztrzepać jajka ze śmietaną, jogurtem, ziołami prowansalskimi, dodać na koniec starty ser. Wszystko wymieszać i polać górną warstwę ziemniaków. Wstawić do nagrzanego do 190 st. piekarnika i zapiekać 25 - 35 min.

Porady

Równie dobrze smakuje na zimno, ponieważ nie jest tłusta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować