200 g kurek (mogą być mrożone)
200 g pieczarek
1 spora cebula (u mnie czerwona)
kilka gałązek świeżego tymianku i pół łyżeczki suszonego
2-2,5 szklanki rosołu lub rosołu z kostki
szklanka śmietany 18%
1 łyżka mąki ziemniaczanej
zielenina do posypania
pieprz najlepiej świeżo mielony (u mnie kolorowy)
sól
Sposób przygotowania przepisu:
Sos kurkowo pieczarkowy
1.
Grzyby umyć i oczyścić z zanieczyszczeń. Pieczarki pokroić w dowolny kształt (u mnie ósemki, szóstki, ćwiartki-zależy od wielkości pieczarki). Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
2.
Na odrobinie oleju zeszklić cebulę, dodać pokrojone pieczarki, sól, pieprz i smażyć aż soki prawie całkiem odparują, pod koniec dodać kurki i tymianek. Usmażone grzyby przełożyć do garnuszka, zalać rosołem lub bulionem, zagotować. Doprawić przyprawami. W miseczce wymieszać śmietanę z mąką, dodawać po łyżce gorącego wywaru z grzybów i mieszać, czynność powtarzać aż śmietana stanie się rzadka, wlać do grzybów i jeszcze raz zagotować. Posypać zieleniną.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze