Kolorowe sowy

4.5 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 6 godz.

Ciasteczka przygotowałam na 10-te urodziny mojej chrześnicy. Są trochę pracochłonne ale to nic w porównaniu z radością jaką mogłam jej sprawić .

  • 6 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g miękkiej margaryny
    200 g cukru pudru
    1 jajko
    3 szkl mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki kakao
    białko do przyklejania skrzydełek

    Lukier:
    3 białka
    szczypta soli
    ok. 3,5 szkl cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny
    barwniki
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kolorowe sowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Odpowiednio przycinamy duże serca. Małe dzielimy na pół. 1. Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko. W osobnej misce przesiewamy mąkę, sól, proszek oraz kakao. Stopniowo dodajemy do ciasta. Powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. Zostawiamy na chwilę aby "odpoczęło". Ciasta nie trzeba wkładać do lodówki. Wałkujemy na grubość 5 mm, wycinamy duże i małe serca w takiej samej ilości. Mnie wyszło po 32 sztuki. Małe przecinamy na pół. U dużych odcinamy zwężoną część tą samą foremką.
  • Doklejamy skrzydełka za pomocą białka. 2. Odwracamy ciasteczka do góry nogami. Za pomocą białka przyklejamy skrzydełka. Pieczemy w temperaturze 200 stopni prze 7-8 minut. Najlepiej upiec je dzień wcześniej, żeby dobrze wystygły.
  • Na papierze rysujemy kółka i robimy oczy z lukru. 3. Białka ubijamy na sztywna pianę z dodatkiem soli. Stopniowo dosypujemy cukier puder. Na końcu dodajemy sok z cytryny. Lukier powinien być puszysty i błyszczący. Dzielimy na kilka części i łączymy z wybranymi barwnikami. Dekorowanie zaczynamy od zrobienia oczu. Na papierze do pieczenia rysujemy 64 kółka. Użyłam do tego tylki cukierniczej. Białym lukrem wypełniamy każde kółko. Czarnym robimy mniejsze i ponownie białym po małej kropce.
  • Różowym lukrem dekorujemy skrzydełka. 4. Różowym kolorem dekorujemy skrzydełka. Zostawiamy aż lukier dobrze wyschnie.
  • Innym kolorem robimy niewielkie kropki, które delikatnie rozmazujemy szpatułką. 5. Żeby łatwiej było zrobić "piórka", odwracamy ciastko do góry nogami. Zaczynamy od szerszej części tułowia naszej sowy. Robimy niewielkie kropki tylko w jednym rzędzie. Każdą delikatnie rozmazujemy szpatułką o zaokrąglonej końcówce. Dla lepszego efektu powinniśmy wycierać ją dość często, aby pozostały na niej lukier nie przyklejał się. Postępujemy tak samo do dołu ciasteczka. Na końcu wypełniamy "uszy". Przyklejamy oczy. Z pomarańczowego lukru robimy dzióbki i pazurki. Zostawiamy do całkowitego wyschnięcia lukru. Ciasteczka przechowujemy w zamkniętym pudełku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować