1 kg żeberek
1 paczka mrożonych warzyw na patelnię po włosku
250 ml wody
1 łyżka przyprawy zioła włoskie
2 łyżki maggi
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
4 łyżki oleju
4 woreczki ryżu ( po 100 g )
odrobina czerwonego barwnika spożywczego
4 l wody do ugotowania ryżu
1 łyżka soli
Żeberka z warzywami i różowym ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zimną wodę wlać do garnka i zagotować.
Gdy się zagotuje posolić, dodać barwnik i ponownie zagotować.
Włożyć saszetki ryżu i gotować według czasu podanego na opakowaniu.
Po ugotowaniu ryż odsączyć z wody, wysypać go z woreczków z powrotem do garnka i przykryć aby nie wystygł.
2.Umyte i osuszone żeberka pokroić między kostkami na paski.
Na patelni rozgrzać olej, ułożyć na niej kawałki mięsa i obsmażyć z każdej strony na złoty kolor.
Gdy będą rumiane podlać wodą, zakryć pokrywką i dusić do miękkości.
Po około 30 minutach dodać przyprawy i dalej dusić.
3.Dodać warzywa, wsypać mieszankę dołączoną do warzyw i dusić około 15 minut.
Na koniec mąkę ziemniaczaną rozrobić z odrobina wody i zagęścić nią sos.
Komentarze