Żeberka z warzywami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mam 4-letniego synka i 11-miesięczną córeczkę. Mój mąż nie przepada za żeberkami z winem, więc zrobiłam je po swojemu i wyszły bardzo smaczne.

Składniki:

  • 1 kg żeberek
    3 cebule
    2 marchewki
    1 pietruszka
    przyprawa uniwersalna
    delikat do mięs
    ostra i słodka mielona papryka
    pieprz ziarnisty
    ziele angielskie
    liść laurowy
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Obficie posypujemy przyprawą uniwersalną, delikatem do mięs i papryką, polewamy olejem i nacieramy. Do naczynia wkładamy ziarna pieprzu, ziela angielskiego i liść laurowy. Odstawiamy na co najmniej pół godziny, aby żeberka się przegryzły.
  • Żeberka z warzywami 2. Marchewki i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w cienkie paski, a cebule w piórka. Warzywa dodajemy do mięsa, mieszamy. Naczynie przykrywamy,
    wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 °C i pieczemy ok. 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywkę, aby mięso ładnie się
    przyrumieniło. Żeberka doskonale smakują z ziemniakami i dowolną surówką. Jeżeli ktoś lubi potrawy z sosami, na wywarze z pieczenia można zrobić np. sos śmietankowy.

Porady

● Przed oprószeniem przyprawami żeberka można natrzeć rozgniecionym czosnkiem. ● Do warzyw można dodać pokrojonego w paseczki pora i łyżkę startego selera. Pod koniec pieczenia do naczynia można włożyć różyczki brokuła i kalafiora.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować