Żeberka duszone z warzywami

5 (143 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min

Żeberka to chyba moje ulubione mięsko. Uwielbiam je w każdej postaci. Tym razem zapraszam na duszone żeberka z warzywami.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
    1 duża marchewka
    150 g pieczarek
    1/2 papryki czerwonej
    ok. 3 szklanki bulionu mięsnego
    1 łyżeczka sosu sojowego
    2 liście laurowe
    3 ziela angielskie
    1 łyżka majeranku
    1 łyżeczka bazylii
    1 łyżeczka oregano
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    sól, pieprz
    1 łyżka mąki pszennej
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka duszone z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka myjemy, okrawamy z nadmiaru tłuszczu i dzielimy na porcje. Posypujemy papryką słodką i obsmażamy na oleju na rumiano z obu stron. Obsmażone żeberka przekładamy do większego garnka zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i dusimy ok. 1,5 godziny do miękkości mięsa. Po pół godzinie duszenia dodajemy pokrojone w grubsze plasterki marchew oraz pieczarki. Pod sam koniec duszenia dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i sosem sojowym. Miękkie żeberka wyciągamy z garnka a sos zagęszczamy mąką roztrzepaną z odrobinie wody. Do gotowego sosu wkładamy żeberka i jeszcze chwilę dusimy. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować