Żeberka w sosie z serków topionych

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

- Kochanie, co byś zjadł na obiad?- Żeberka! - Znowuuu? - TAAAAAAAAAAAAAAAAK! ;)

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • 2 kg żeberek wieprzowych
    200 g serków topionych z borowikami
    1 l bulionu
    świeżo zmielony czarny pieprz
    dwie białe cebule
    4 ząbki czosnku
    50 g masła
    4 łyżki oleju
    szczypta ostrej papryki
    1 łyżeczka soli
    4 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Żeberka w sosie z serków topionych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka dokładnie myjemy i tniemy na kawałki między kostkami. Oprószamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i podsmażamy z obu stron na złoty kolor (mogą się nawet lekko przypalić) na rozgrzanym oleju.

    Po podsmażeniu wszystkich kawałków przekładamy je do garnka i zalewamy bulionem. Dusimy na średnim ogniu.

    Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną cebulę oraz ząbki czosnku. Doprawiamy sporą szczyptą ostrej papryki. Całość przekładamy do garnka z mięsem.Dusimy przez godzinę.

    Następnie wyciągamy żeberka i odkładamy na talerz. Do wywaru dodajemy serki topione i miksujemy na gładki sos. Z odrobiną bulionu mieszamy cztery łyżki mąki i zagęszczamy sos, dodajemy kawałek masła i z powrotem wkładamy mięso. Doprawiamy w razie potrzeby solą.

    Podajemy z ulubioną kaszą lub ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Serek Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować