Zapiekany ryż z truskawkami

4.5 (156 ocen)

  • 40 min

Bardzo szybkie i pyszne danie na upalne dni ... Można je modyfikować na różne sposoby ... A dzieci je wręcz uwielbiają ... Zapraszam i życzę smacznego ...

  • 40 min

Składniki:

  • - dowolna ilość truskawek (według uznania)
    - 2 szklanki ryżu
    - 20 g masła
    - 5-6 łyżek śmietany 18%
    - 6 łyżek cukru (można dać więcej)
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery

Zapiekany ryż z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie al` dente.
    Po odsączeniu z wody wyłożyć większą część ryżu w naczyniu żaroodpornym. Na ryż wykładać truskawki pokrojone w talarki bądź połówki.
    Posypać cukrem i polać śmietaną. I takimi piórkami poukładać kawałeczki masła.
    Na koniec posypać całość resztą pozostałego ryżu i można również troszkę posypać cukrem na wierzchu.
    Przykryć naczynie i piec w nagrzanym piekarniku do 180*C
    Piec około 30 minut z tym, po 15 minutach odkryć wieko żeby ryż na górze się zarumienił ... i właaa la ... gotowe ...
    Można jeść na ciepło i zimno Smacznego :D

Porady

Można pominąć śmietanę lub zastąpić np. jogurtem naturalnym lub waniliowym (polecam) i również polecam podobną wersję z jabłkami i cynamonem. Jeśli ktoś lubi to można też dać cukru wanilinowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować