Ciasto princzipessa

4.5 (148 ocen)

  • 30 min

Bardzo łatwe, szybkie i smaczne ciasto ... wymyślone na szybko ... polecam ... i życzę smacznego :)

  • 30 min

Składniki:

  • Biszkopt :

    - 4 jajka
    - 1 szklanki mąki
    - 1 szklanka cukru
    - 2 łyżeczki kakao
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 2 łyżki wody

    Krem :

    - 2-3 bite śmietany w proszku do mleka
    - 400-600ml mleka
    - 3 łyżeczki żelatyny
    - 2-3 łyżki wody
    - 3-4 wafelki princessa biała kokosowa

    Ponadto :

    - 1 czekolada mleczna z orzechami
    - 20g margaryny kasi lub masła
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto princzipessa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Cukier wymieszać z żółtkami i miksować na jednolitą gładką masę. Do żółtek dodać ubite białka i miksować na najniższych obrotach lub mieszać łyżką. Dodać proszek do pieczenia, mąkę, wodę i na koniec kakao. Wszystko dokładnie wymieszać i wylać na blachę (25X35) wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Biszkopt odstawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Krem:
    Bite śmietany wykonać według przepisu na opakowaniu. Po ich ubiciu dodać pokruszone wafelki princessa i wszystko wymieszać łyżką lub mikserem na najniższych obrotach.
    Rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie i dodać do kremu. Zmiksować dokładnie i wylać na biszkopt. Wygładzić po całości.
  • 3. Polewa :
    Margarynę lub masło rozpuścić z pokruszoną czekoladą na małym ogniu, odstawić do lekkiego ostygnięcia i wylać na krem, wygładzić. Odstawić do lodówki w celu stężenia kremu. I właaa laaa smacznego :)

Porady

Jak ktoś nie lubi tak słodko to można zamiast bitej śmietany w proszku użyć śmietany 30%, a zamiast polewy np. posypać kakao. Aaa i jeśli ktoś nie lubi kokosowej princessy to oczywiście można dać inną według uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

3.85 (625 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto Euforia

To może cię zainteresować