Zapiekanka ze szpinakiem i wędzonym kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy w osolonej wodzie, przepłukujemy zimną wodą. Szpinak zalewamy gorącą wodą, po upływie 3 minut odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i kawałki wędzonego kurczaka. Podsmażamy kilka minut. Zdejmujemy z gazu. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło, mąkę i na małym gazie stale mieszając doprowadzamy do zagotowania. Kiedy sos będzie gęstniał dodajemy 4 łyżki tartego sera, sól i pieprz. Zdejmujemy z gazu. W formie do pieczenia wysmarowanej olejem łączymy ze sobą makaron ze szpinakiem i kurczakiem, zalewamy sosem a wierzch posypujemy 2 łyżkami sera. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
Komentarze