Zapewniam,że taka rybka będzie smaczną ozdobą każdej uroczystości.Można też podać na kolację we dwoje.
Składniki:
4 filety z mintaja lub morszczuka
12 szt.średnich pieczarek
1/2 pęczka natki pietruszki
1 por biała część
1 marchew
1 duży ząbek czosnku
10 dkg.masła
1/2 cytryny sok
1 woreczek ryżu.
sól,pieprz,cary,olej do smażenia,mąka do obtoczenia roladek,papryka czerwona i ogórek kiszony do dekoracji.
Zapiekanka z rybnymi roladkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Filety odmrozić,umyć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.Każdy filet skropić sokiem z cytryny,posypać solą,pieprzem i odstawić w chłodne miejsce.
2.
Pieczarki umyć,pokroić w ćwierć plasterki,skropić sokiem z cytryny by nie ściemniały.Warzywa oczyścić,umyć i pokroić,por w pół talarki,czosnek w drobną kostkę,marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła,włożyć pieczarki i smażyć do czasu odparowania wody,dodać czosnek i smażyć do czasu jego zeszklenia i lekkiego zrumienienia się pieczarek.Przyprawić do smaku solą,pieprzem,włożyć część posiekanej natki pietruszki,zdjąć z patelni i pozostawić do przestudzenia.
3.
Na patelnię dodać łyżkę masła,włożyć rozdrobnione warzywa i smażyć do ich zeszklenia i odparowania wody.Przyprawić do smaku przyprawami.
4.
Na każdy kawałek ryby nałożyć porcję pieczarek
5.
Zwinąć całość w roladę,końcówkę spiąć wykałaczką.
6.
Obtoczyć dokładnie w mące.
7.Na patelni rozgrzać olej,usmażyć z dwóch stron roladki na złoty kolor i zdjąć z patelni.
9. Na warstwie tej ułożyć roladki rybne,posypać pozostałymi pieczarkami i wiórkami masła.
10. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekać 15 min.Ryż ugotować w osolonej wodzie w/g przepisu na opakowaniu.
11.
Na ozdobionym talerzu wyłożyć porcję ryżu,porcję warzyw.Na warzywach ułożyć roladki i ozdobić w/g uznania zależnie od okazji na jaką potrzebujemy danie.
Komentarze