ZAPIEKANKA Z RYBNYMI ROLADKAMI

0 (0 ocen)

Zapewniam,że taka rybka będzie smaczną ozdobą każdej uroczystości.Można też podać na kolację we dwoje.

Składniki:


  • 4 filety z mintaja lub morszczuka
    12 szt.średnich pieczarek
    1/2 pęczka natki pietruszki
    1 por biała część
    1 marchew
    1 duży ząbek czosnku
    10 dkg.masła
    1/2 cytryny sok
    1 woreczek ryżu.
    sól,pieprz,cary,olej do smażenia,mąka do obtoczenia roladek,papryka czerwona i ogórek kiszony do dekoracji.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z rybnymi roladkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.



    Filety odmrozić,umyć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.Każdy filet skropić sokiem z cytryny,posypać solą,pieprzem i odstawić w chłodne miejsce.

  • zapiekanka z rybnymi roladkami 2.
    Pieczarki umyć,pokroić w ćwierć plasterki,skropić sokiem z cytryny by nie ściemniały.Warzywa oczyścić,umyć i pokroić,por w pół talarki,czosnek w drobną kostkę,marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła,włożyć pieczarki i smażyć do czasu odparowania wody,dodać czosnek i smażyć do czasu jego zeszklenia i lekkiego zrumienienia się pieczarek.Przyprawić do smaku solą,pieprzem,włożyć część posiekanej natki pietruszki,zdjąć z patelni i pozostawić do przestudzenia.
  • zapiekanka z rybnymi roladkami 3.
    Na patelnię dodać łyżkę masła,włożyć rozdrobnione warzywa i smażyć do ich zeszklenia i odparowania wody.Przyprawić do smaku przyprawami.
  • zapiekanka z rybnymi roladkami 4.
    Na każdy kawałek ryby nałożyć porcję pieczarek
  • zapiekanka z rybnymi roladkami 5.
    Zwinąć całość w roladę,końcówkę spiąć wykałaczką.
  • zapiekanka z rybnymi roladkami 6.
    Obtoczyć dokładnie w mące.
  • zapiekanka z rybnymi roladkami 7. Na patelni rozgrzać olej,usmażyć z dwóch stron roladki na złoty kolor i zdjąć z patelni.
  • zapiekanka z rybnymi roladkami 8. Naczynie żaroodporne posmarować masłem,wyłożyć usmażone warzywa.
  • zapiekanka z rybnymi roladkami 9. Na warstwie tej ułożyć roladki rybne,posypać pozostałymi pieczarkami i wiórkami masła.
  • zapiekanka z rybnymi roladkami 10. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekać 15 min.Ryż ugotować w osolonej wodzie w/g przepisu na opakowaniu.
  • zapiekanka z rybnymi roladkami 11.
    Na ozdobionym talerzu wyłożyć porcję ryżu,porcję warzyw.Na warzywach ułożyć roladki i ozdobić w/g uznania zależnie od okazji na jaką potrzebujemy danie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować