Zapiekanka z roladkami wieprzowymi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Nieco odmieniona wersja na zapiekankę

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    1. 4 plastry schabu
    2. 3 durze cebule
    3. 4 małe ogórki konserwowe
    4. 6 suszonych pomidorów
    5. 4 plastry sera
    6. 4 duże ziemniaki
    7. Różyczki z brokułów
    8. Jarzynka
    9. Pieprz
    10. 20 dkg masła
    11. 2 łyżeczki majeranki
    Sos beszamelowy:
    12. 2 szklanki mleka
    13. ¼ kostki masła
    14. 2 łyżki mąki
    15. 1 łyżka soku z cytryny
    16. ½ łyżeczki soli
    17. ¼ łyżeczki pieprzu
    18. 1 szczypta gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z roladkami wieprzowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od rozbicia 4 plastrów schabu i doprawienia z obu stron pieprzem i jarzynką. Na każdym układamy plaster sera, wcześniej posiekaną jedną cebulę w piórka, ogórka konserwowego pokrojonego w kostkę oraz troszkę posiekanych suszonych pomidorów. Tak przygotowane mięso zawijamy w roladki. Ziemniaki obieramy i kroimy w grubsze plastry, to samo robimy z pozostałymi dwoma cebulami. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami ziemniaki które doprawiamy solą i pieprzem, cebulę, następnie roladki schabowe. W miejsce obok rolad wrzucamy różyczki brokułów które przykrywamy kolejną warstwą ziemniaków, soli, pieprzu oraz cebuli. Następnie przygotowujemy sos beszamelowy. Masło topimy na małym ogniu w rondelku, do masła wsypujemy mąkę i na małym ogniu, cały czas mieszając robimy zasmażkę doprowadzając sos do zagęszczenia. Powstałym sosem zalewamy zapiekankę. Na samą górę dodajemy pokrojone w plastry masło oraz posypujemy majerankiem. Pieczemy w temperaturze 180’ przez 1,5 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować