Zapiekanka z roladkami wieprzowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od rozbicia 4 plastrów schabu i doprawienia z obu stron pieprzem i jarzynką. Na każdym układamy plaster sera, wcześniej posiekaną jedną cebulę w piórka, ogórka konserwowego pokrojonego w kostkę oraz troszkę posiekanych suszonych pomidorów. Tak przygotowane mięso zawijamy w roladki. Ziemniaki obieramy i kroimy w grubsze plastry, to samo robimy z pozostałymi dwoma cebulami. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami ziemniaki które doprawiamy solą i pieprzem, cebulę, następnie roladki schabowe. W miejsce obok rolad wrzucamy różyczki brokułów które przykrywamy kolejną warstwą ziemniaków, soli, pieprzu oraz cebuli. Następnie przygotowujemy sos beszamelowy. Masło topimy na małym ogniu w rondelku, do masła wsypujemy mąkę i na małym ogniu, cały czas mieszając robimy zasmażkę doprowadzając sos do zagęszczenia. Powstałym sosem zalewamy zapiekankę. Na samą górę dodajemy pokrojone w plastry masło oraz posypujemy majerankiem. Pieczemy w temperaturze 180’ przez 1,5 godziny.
Komentarze