Zapiekanka z kabaczka

4.47 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 30 min

Wychowuję 3,5-letniego synka Filipa. Gotowania nauczyła mnie mama. Pod jej czujnym okiempierwszy raz robiłam też tę zapiekankę.

  • 30 min

Składniki:

  • ● duży kabaczek
    ● 4-5 ugotowanych na twardo jajek
    ● 30 dag chudej wędliny
    ● 2 płaskie łyżki suszonej bazylii
    ● 2 łyżki masła
    ● pieprz
    ● sól
    ● 15 dag startego żółtego sera
    ● keczup
Wystaw ocenę:

4.47 (190 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z kabaczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka z kabaczka 1. Kabaczka myjemy, osuszamy,
    obieramy ze skórki i kroimy
    w cienkie plastry. Jajka obieramy
    i kroimy w plasterki. Szynkę
    kroimy w małą kostkę.
  • Zapiekanka z kabaczka 2. Naczynie żaroodporne smarujemy
    masłem, resztę roztapiamy. Wykładamy połowę plastrów
    kabaczka. Posypujemy
    bazylią i lekko oprószamy solą
    i pieprzem. Na kabaczku układamy
    szynkę i jajka, ponownie
    przyprawiamy, przykrywamy
    resztą kabaczka. Posypujemy
    serem. Polewamy masłem i zapiekamy
    40 minut w temperaturze
    190 °C. Polewamy keczupem.
    Podajemy z surówką
    z papryki lub pomidorów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kabaczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować