Pyszna, pożywna zapiekanka polana sosem śmietanowo serowym
30 min
Składniki:
1 opakowanie mieszanki brokuł i kalafior (450g)
30 dag makaronu
po 1/2 papryki żółtej i czerwonej
30 dag pokrojonej wędliny (dowolnej, np. szynki, parówek, kiełbasy)
5 jajek
1 łyżka oleju
1 duża cebula
1 średni por
200 g gęstej kwaśnej śmietany 18% (lub nieco więcej)
100g sera żółtego (ja dałam parmezan)
sól
pieprz
1 ząbek czosnku
bazylia, oregano
Zapiekanka z brokułami i makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Zahartować i odcedzić.
Brokuła podzielić na różyczki, obgotować 3 min i odcedzić.
2.Rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojoną cebulę, pora w talarki
oraz paprykę pokrojoną w paski. Podsmażać 5 min.
Następnie dodać pokrojoną wędlinę i pokrojony drobno czosnek.
Wszystko smażyć jeszcze 5 min.
3.Makaron przełożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę z wędliną,
3 jajka, sól i pieprz. Wszystko wymieszać.
Na końcu dodać brokuły i delikatnie wymieszać.
4.Przełożyć do naczynia do zapiekania wysmarowanego lekko olejem i wysypanego tartą bułką.
Wszystko dokładnie uklepać łyżką. Posypać bazylią i oregano.
5.Ser zetrzeć na tarce, wymieszać z śmietaną i pozostałymi jajkami. Dokładnie
wymieszać. Wyłożyć na wierzch zapiekanki i dokładnie rozsmarować cienka warstwą.
6.Piec pod przykryciem w 190 st C przez około 40 - 45 min.
Komentarze