zapiekanka ryżowo - twarogowa

4.5 (188 ocen)

  • 60 min

Bardzo smaczna, bardzo syta. Można dodać do niej jabłuszka i uzyskamy bardzo ciekawą odmianę ryżu z jabłkami.

  • 60 min

Składniki:

  • 200 gramów białego ryżu ( waga suchego)
    3 jaja
    0,5 szklanki cukru
    2 płaskie łyżki cukru waniliowego
    350 gramów twarogu półtłustego + 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany ( można dać każdy wiaderkowy)
    2 łyżki ( z małą górką) budyniu waniliowego bez cukru
    100 gramów zimnego masła na wierzch
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery Zapiekanki

Zapiekanka ryżowo - twarogowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie.
    Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno, żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę.
    Twaróg przepuścić przez praskę, utrzeć ze śmietaną, masą żółtkową, budyniem, połączyć z lekko ciepłym ryżem, dodać pianę z białek, wymieszać delikatnie.
    Formę żaroodporną wysmarować masłem, wyłożyć masę ryżowo – twarogową, wyrównać powierzchnię, na wierzch pokładać plasterki masła. Piec około 30 minut w 220 stopniach.

Porady

Ryż możemy również ugotować na mleku z dodatkiem odrobiny masła, cukru u cukru waniliowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować