Zapiekanka ryżowo - jabłkowa

4.5 (155 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu
    4 szklanki wody
    sól
    ok. 1 1/2 kg jabłek
    garść rodzynek
    4 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżeczki cynamonu
    masło
    gęsta śmietana lub jogurt grecki

Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery Zapiekanki

Zapiekanka ryżowo - jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż wypłukać, zalać 2 szklankami wrzącej wody, dodać soli i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut. Dodać cukier waniliowy i dobrze wymieszać.

  • 2. Jabłka obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki. Skropić sokiem z cytryny. Wymieszać z cukrem, rodzynkami i cynamonem.

  • * 3. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Układać warstwami ryż i starte jabłka. Wierzchnią warstwę powinien stanowić ryż. Na górze ułożyć wiórki masła i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C ok. 20 minut.
    Podawać ze śmietaną lub jogurtem greckim.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować