Zapiekanka gryczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Opłucz kaszę na sicie i odsącz.
2.W garnku rozgrzej oliwę i wsyp kaszę. Mieszaj przez chwilę by się lekko podsmażyła.
3.Zalej kaszę około 3 szklankami wrzątku, dodaj łyżkę masła, posól do smaku. Gotuj na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu.
4.Gdy woda wsiąknie w kaszę, wstaw ją pod przykryciem do lekko nagrzanego piekarnika, by "doszła".
5.Pieczarki umyj i pokrój w cienkie plastry.
6.Na patelni stop łyżkę masła, dodaj cebule pokrojone w krążki i podsmaż. Gdy zrobi się szklista dorzuć pieczarki. Smaż przez chwilę po czym przykryj i duś do miękkości. Przypraw solą i pieprzem
7.Naczynie żaroodporne natłuść odrobiną masła. Połową kaszy przykryj dno, na niej ułóż duszone grzyby, a na grzybach resztę kaszy.
8.Jajko roztrzep, posól i połącz ze śmietaną a następnie polej kaszę z grzybami. Na wierzch zetrzyj na tarce o dużych oczkach żółty ser.
9.Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 0 C na około 30 minut aż ser się zarumieni.
Komentarze