Zapiekanka gryczana

0 (0 ocen)

Mój mąż mógłby ją jeść codziennie

Składniki:

  • .2 torebki kaszy gryczanej
    2 łyżki masła
    40 dag pieczarek
    2 cebule
    5 dag żółtego sera
    1 łyżka oliwy z oliwek
    jajko
    3 łyżki gęstej śmietany
    sól, pieprz do smaku
    natka pietruszki

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka gryczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Opłucz kaszę na sicie i odsącz.
  • 2. W garnku rozgrzej oliwę i wsyp kaszę. Mieszaj przez chwilę by się lekko podsmażyła.
  • 3. Zalej kaszę około 3 szklankami wrzątku, dodaj łyżkę masła, posól do smaku. Gotuj na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu.
  • 4. Gdy woda wsiąknie w kaszę, wstaw ją pod przykryciem do lekko nagrzanego piekarnika, by "doszła".
  • 5. Pieczarki umyj i pokrój w cienkie plastry.
  • 6. Na patelni stop łyżkę masła, dodaj cebule pokrojone w krążki i podsmaż. Gdy zrobi się szklista dorzuć pieczarki. Smaż przez chwilę po czym przykryj i duś do miękkości. Przypraw solą i pieprzem
  • 7. Naczynie żaroodporne natłuść odrobiną masła. Połową kaszy przykryj dno, na niej ułóż duszone grzyby, a na grzybach resztę kaszy.
  • 8. Jajko roztrzep, posól i połącz ze śmietaną a następnie polej kaszę z grzybami. Na wierzch zetrzyj na tarce o dużych oczkach żółty ser.
  • 9. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 0 C na około 30 minut aż ser się zarumieni.
  • 10. Gotową zapiekankę posyp natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować