Zapiekane tagliatelle z naleśników

4.5 (150 ocen)

  • 30 min

Jak zwykle zostało mi kilka naleśnikowych placków, więc na poczekaniu wymyśliłam zapiekankę z dodatkiem mięsa z kurczaka, grzybów leśnych i dwóch rodzajów sera. O reszcie nie wspomnę :))

  • 30 min

Składniki:

  • 5 - 6 gotowych naleśników
    1 większa pojedyncza pierś z kurczaka pokrojona w większą kostkę i oprószona solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i słodką pap
    2 średnie posiekane cebule + 2 łyżki masła klarowanego lub oleju rzepakowego do smażenia
    ok. 150 g grzybów leśnych świeżych, mrożonych lub ze słoiczka z naturalnej zalewy
    200 ml śmietany słodkiej 18 %
    40 g sera gratisani lub 20 g parmezanu
    40 g tartej mozzarelli
    2 łyżki posiekanego szczypioru czosnkowego
    olej do wysmarowania naczynia i kasza manna do obsypania
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zapiekane tagliatelle z naleśników - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1t2f42a 1. Naleśniki zrolować po 2 szt. i pociąć na krążki szerokości ok. 0,5 cm, roztrzepać na wstęgi i wyłożyć na wysmarowane i posypane kaszą manną naczynie żaroodporne.
  • image-1angm6u 2. Cebulę przesmażyć na maśle do lekkiego zeszklenia, dodać przyprawione kawałki mięsa i pokrojone grzyby, dusić ok. 10 minut, doprawić do smaku.
    Pod koniec wlać śmietanę i wsypać ser gratisani, wymieszać do połączenia składników.
  • image-26rql29 3. Całość wyłożyć na wstęgi naleśnikowe, posypać szczypiorem czosnkowym i serem mozzarella.
  • image-28jrt4q 4. Wstawić do nagrzanego piekarnika, przez 5 - 7 minut podpiekać tylko dół, następnie góra - dół aż do lekkiego zrumienienia i rozpuszczenia sera.
  • image-17rls2t 5.

    Smacznego :)

Porady

Podać na gorąco, najlepiej z kubkiem pikantnego czerwonego barszczu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować