makaron tagliatelle ok. 400 g
brokuły mrożone 750 g
kiełbasa śląska około 200 g
sól, pieprz biały mielony, ostra papryka do smaku
ser mozzarella 200g
śmietana 18 % + 2 łyżki mąki pszennej
olej rzepakowy do skropienia ugotowanego makarony
2.brokuły rozmrozić i ugotować w osolonej wodzie około 3-4 minut, odcedzić, przelać zimną wodą,
kiełbasę pokroić w plastry,
naczynie żaroodporne wysmarować olejem, wyłożyć 1/3 makaronu, na makaron ułożyć różyczki brokuła
3.następna warstwa to pokrojona w plastry kiełbasa
4.śmietanę wymieszać z mąką, doprawić do smaku i zalać ułożone w naczyniu warstwy,
na wierzch dodać pozostałą cześć makaronu i posypać startym serem mozzarella,
wszystko przykryć folia aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50 minut ( na 20 minut przed końcem zapiekania zdjąć folię)
Komentarze