Zamek jak z bajki

5 (153 ocen)

  • 8 godz. 20 min

Na rocznicę ślubu

  • 8 godz. 20 min

Składniki:

  • BISZKOPT DUŻY ( UPIEC 3 OSOBNE BISZKOPTY ) SKŁADNIKI PODAJĘ NA 1( mnożymy wszystko x 3)

    4 jajka
    2/3 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    1 szklanka mąki tortowej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    BISZKOPT ŚREDNI (upiec 3 jak wyżej)
    3 jajka
    0,5 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    3/4szklanki mąki
    nie cały budyń śmietankowy dopełnić szklankę z mąką
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

    BISZKOPT MAŁY (pieczemy 1 z podanych składników)
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    3/4 szklanki mąki
    budyń śmietankowy bez cukru
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

    KREM BUDYNIOWY
    6 szklanek mleka
    1,5 szklanki budyniu śmietankowego bez cukru (210g)
    1,5 szklanki cukru
    6 żółtek
    45 dag masła
    3 puszki ananasów w puszce

    PONCZ
    1 szklanka soku pomarańczowego, kieliszek alkoholu

    LUKIER PLASTYCZNY
    Kupny lub zrobiony
    Przepis na lukier znajduje się na tej stronie
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/lukier-plastyczny-4
    Biały
    szary
    zielony
    niebieski
    SKŁADNIKI NA LUKIER PLASTYCZNY
    70ml wody
    4 łyżeczki żelatyny
    1łyżka glukozy
    80 dag cukru pudru
    barwniki
    klej spożywczy,
    brokat jadalny, perełki cukrowe do dekoracji oczywiście nie są wymagane,zależy od was jak wykończycie tort i jakich ozdób użyjecie
    Lukru będziemy potrzebować z 3 porcji
    Wykonanie opisałam w przepisie na smerfny tort
    DODATKOWO
    Rożki z wafla na lody, stożki do wykonania wież na zamek
    Ruloniki po ręcznikach papierowych
    Druciki
    Barwnik srebrny do malowania




Wystaw ocenę:

5 (153 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Zamek jak z bajki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT DUŻY
    Jajka wbić do miski, dodać do nich cukier, cukier waniliowy i ubić na puszysty krem.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek stopniowo dosypujemy mąkę z proszkiem i bardzo delikatnie mieszamy. Wylewamy do tortownicy o wym.28cm wysmarowanej tłuszczem, spód wyłożyć papierem. Piec w temp. 180 stopni w nagrzanym piekarniku około 30- min. Tak upiec 3 takie same biszkopty,po ostudzeniu przyciąć je na górze wyrównując powierzchnię.
  • 2. BISZKOPT ŚREDNI
    Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, ciągle ubijając dodać cukier i cukier waniliowy. Następnie pojedynczo żółtka. Dodajemy wymieszaną mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką i wylać na tortownicę o wym.. 26cm wysmarowanej tłuszczem i z dnem wyłożonym papierem. piec około 30-40 min. Upiec 3 biszkopty. Po ostudzeniu przyciąć je na górze tak by były równe.Położyć jeden na drugim i przyciąć je z jednej strony na półokrągło.
  • 3. BISZKOPT MAŁY
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i cukier waniliowy, następnie żółtka. Mąkę wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy i wymieszać łyżką. Przelać do tortownicy 22cm wysmarowanej tłuszczem i z dnem wyłożonym papierem. Piec około 40 min. po ostudzeniu przeciąć na 3 blaty.
  • 4. KREM BUDYNIOWY
    W 1,5 litra mleka rozmieszać proszek budyniowy z żółtkami, ja miksuję. Pozostałe mleko zagotować razem z cukrem. Dodać wymieszany budyń z żółtkami i ugotować budyń. Wystudzić.
    Masło zmiksować na puch i ucierając dodawać po łyżce wystudzony budyń.Ananasy kroimy w kosteczkę, podzielić na 3 części i zostawiamy.Odłożyć część kremu na posmarowanie tortów.Podzielić go mniej więcej na 6 części na przełożenie wszystkich biszkoptów.
  • 5. PRZEŁOŻENIE TORTU
    Zaczynamy od spodu czyli od największych biszkoptów.
    Biszkopt nasączyć ponczem z soku, nałożyć część kremu, przyłożyć biszkoptem, na biszkopcie ułożyć 1/3 część pokrojonych ananasów, nałożyć część kremu, przykryć biszkoptem ładnie obkroić cały tort nożem aby był równy. Zostawić do zastygnięcia.

    Teraz przekładamy w ten sam sposób biszkopty średnie czyli biszkopt nasączamy,potem krem, biszkopt,nakładamy drugą część ananasów,krem i biszkopt, obkrawamy go aby był równy,tak przygotowany drugi tort odkładamy do zastygnięcia.

    Na końcu przekładamy małe biszkopty, ale najpierw trzeba je trochę obkroić z jednej strony tak żeby nam się zmieściło na górze jeszcze jeziorko z łabędziami. Biszkopty przekładamy w ten sam sposób jak wyżej, i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia. Wszystkie 3 torty smarujemy pozostałym kremem, górę i boki. Odstawiamy w chłodne miejsce.
  • 6. Lukrem pokrywamy każdy tort osobno. Zaczynamy od największego czyli od spodu. Wałkujemy lukier plastyczny przenosimy na tort i obklejamy nim dokładnie wierzch i brzegi tortu , zbędną część odcinamy i wykorzystujemy do przystrojenia tortu.. Ja wszystkie 3 torty kryłam białym lukrem. Tak przygotowane przykrywam folią spożywczą i odkładam w chłodne miejsce. Piętra nakładam na siebie dopiero na końcu aż dobrze wszystkie stężeją.

    NAKŁADANIE PIĘTER TORTU

    Zaczynamy od spodu, największego tortu, na nim delikatnie kładziemy tort średni ale nie na środku, tylko przy końcowym brzegu, tak żebyśmy mieli troczę miejsca na zrobienie drogi i umocowanie dorożki, na końcu również przy końcu brzegu kładziemy najmniejszy tort.
  • 7. Rożki do lodów smarujemy odrobiną kremu i oklejamy je rozwałkowanym białym lukrem,dekorujemy i pozostawiamy do wyschnięcia. Tak samo postępujemy z rulonikami z po ręczniku papierowym, możemy go przyciąć na różne długości dzięki temu nasze wieżyczki będą mięć różną wysokość. Smarujemy odrobiną kremu i obklejamy białym lukrem, możemy od razu wyciąć okna i od razu przykleić na kolumnach,zostawiamy do zastygnięcia.
  • 8. WYKONANIE DOROŻKI Z KONIEM
    Z białego lukru wycinamy dwa boki dorożki lewy i prawy, najlepiej narysować je sobie na kawałku kartonu, wyciąć, potem wystarczy przyłożyć do rozwałkowanego lukru i wyciąć z niego boki.
    ŚRODEK DOROŻKI
    Z lukru wycinamy pasek o szeroko około 2cm i długości około 4 cm, nakładamy go na rulonik i wyginamy w kształt podkowy tak pozostawiamy do wyschnięcia.

    Z kołami postępujemy podobnie wycinamy z lukru i pozostawiamy do wyschnięcia. Na końcu sklejamy boki dorożki do podkowy przyklejamy kola i pozostawiamy do wyschnięcia.
    Konia wycinałam z lukru przyklejałam ogon i grzywę.
    Kamienie robimy rozgniatając małe kuleczki z szarego lukru w palcach i przyklejać na tort.
    Róże można wykonać w szybki sposób rozgniatając palcem kuleczki z lukru miedzy dwoma foliami, tworząc płatki, należy naklejać je na małe stożki zrobione z lukru i formować kwiat.. Z zielonego lukru wykonać pnącza i powycinać liście nożykiem.
    Jeziorko wyklejamy niebieskim lukrem i obklejamy kamykami zrobionymi z lukru. Lepimy łabędzie i mocujemy je na jeziorku. Zamek robimy z wcześniej przygotowanych rożków i ruloników. Ruloniki mocujemy za pomocą drucików , nakładamy na nie rożki tworząc kolumny z wieżyczkami. Na końcu malowałam srebrnym barwnikiem rozpuszczonym w wodzie niektóre ozdoby na srebrny kolor.

Porady

Każdy tort miał swój spód tekturowy, dzięki temu można go sobie potem ściągnąć piętrami po kolei i wygodniej pokroić każdego osobno. Żeby nie marnować dużo tortu i nie obcinać krążków, 2 górne piętra można przesunąć na koniec tortu i użyć wsporników do tortu piętrowego, wówczas zachowamy całe ciasto a z przodu zyskamy miejsce potrzebne nam na dorożkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa plastyczna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować