Zacierka prababci

4.5 (165 ocen)

  • 50 min

Odkąd pamiętam często była gotowana w domu,przeważnie w okresie jesień-zima :)a poza tym jest tania i dobra,polecam :)

  • 50 min

Składniki:

  • 2 marchewki
    5 średnich ziemniaków
    liście laurowe
    ziele angielskie
    wegeta
    pieprz czarny mielony
    1/2 kg mąki
    1 jajko
    woda
    2 cebule
    tłuszcz do smażenia(smalec,olej)
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zacierki

Zacierka prababci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotujemy warzywa 1. Marchewki i ziemniaki obrać,umyć pokroić w kostkę i wrzucić do garnka(mój ma zawsze ze 4-5 litrów).Dodać przyprawy i gotować.Mąkę,jajko i wodę wybić na ciasto,z tego zrobić placuszki oprószyć każdy mąką.Od placków odrywać palcami drobne kluski i wrzucać na gotujące się warzywa,często mieszać,po wrzuceniu całego ciasta przykryć i dalej gotować na wolnym ogniu.
  • Smażymy cebulę 2. W tym czasie na patelni rozgrzać tłuszcz i przysmażyć na złoty kolor cebulę.
    Następnie dodać do zupy.Teraz pozostaje już tylko jeść:)

Porady

Ja gotuję z takiej porcji,bo bardzo nam smakuje i mam od obiadu do kolacji już wolne tego dnia ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Staropolska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować