Papryka pomidorowa marynowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę oczyścić,pokroić w/g własnych upodobań i umyć.Do umytych wcześniej słoików wrzucamy ziele,liść laurowy,gorczycę(nie dużo) i czosnek.Staramy się ciasno układać paprykę w słoiki(zaoszczędzimy na słoikach i zalewie).
W garnku gotujemy :
5 szklanek wody,
1 szklankę octu,
1 szklankę cukru,
1 łyżkę soli(nie musi być ta tylko do przetworów)
Przygotowanym roztworem zalewamy paprykę,na koniec wlewamy na wierzch 1 łyżkę oleju.Słoiki dobrze zakręcamy.
Słoiki pasteryzujemy 10-15 minut nie dłużej .Odstawiamy na ręcznik i przykrywamy.
Porady
Ja wynoszę słoiki do piwnicy dopiero na drugi albo na trzeci dzień,żeby nie zruszyć pokrywek.
Komentarze