Z suszonymi śliwkami i rodzynkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bardzo lubię piec ciasta i patrzeć, jak moi bliscy się nimi zajadają.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 4 duże jajka
    ● niepełna szkl. cukru pudru
    ● 1/4 szkl. mąki pszennej
    ● 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
    ● łyżka octu
    ● 2 czubate łyżki kakao
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem czekoladowy:
    ● 20 dag pokrojonych suszonych śliwek
    ● 20 dag małych rodzynek
    ● niepełna szkl. wódki
    ● puszka mleka zagęszczonego czekoladowego
    ● 15 dag masła
    Oraz:
    ● op. herbatników, np. szkolnych
    ● op. kremu błyskawicznego karpatka
    ● 1,5 szkl. mleka
    ● 2 łyżki kakao
    ● kiwi
    ● 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Sałatki

Z suszonymi śliwkami i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki i rodzynki wkładamy
    do słoika, wlewamy wódkę,
    zakręcamy i odstawiamy na
    24 godziny. Co jakiś czas odwracamy
    słoik.
  • 2. Ciasto: białka ubijamy na
    sztywno, stopniowo wsypując
    cukier. Żółtka ucieramy z proszkiem.
    Wlewamy ocet i ucieramy
    na puch. Dodajemy mąki,
    kakao i pianę. Mieszamy. Pieczemy
    ok. 25 minut w formie
    25x36 cm w 160 °C. Studzimy.
    Kawę rozpuszczamy w 5 łyżkach
    wody. Nasączamy ciasto.
  • 3. Krem: masło ucieramy na
    puch. Dodajemy porcjami mleko
    zagęszczone, a następnie
    owoce z wódką. Smarujemy
    ciasto. Układamy herbatniki.
  • 4. Mleko miksujemy z karpatką.
    Wykładamy na herbatniki.
    Posypujemy kakao i dekorujemy
    plasterkami kiwi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rodzynki Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować