Z suszonymi śliwkami i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki i rodzynki wkładamy
do słoika, wlewamy wódkę,
zakręcamy i odstawiamy na
24 godziny. Co jakiś czas odwracamy
słoik.
2.Ciasto: białka ubijamy na
sztywno, stopniowo wsypując
cukier. Żółtka ucieramy z proszkiem.
Wlewamy ocet i ucieramy
na puch. Dodajemy mąki,
kakao i pianę. Mieszamy. Pieczemy
ok. 25 minut w formie
25x36 cm w 160 °C. Studzimy.
Kawę rozpuszczamy w 5 łyżkach
wody. Nasączamy ciasto.
3.Krem: masło ucieramy na
puch. Dodajemy porcjami mleko
zagęszczone, a następnie
owoce z wódką. Smarujemy
ciasto. Układamy herbatniki.
4.Mleko miksujemy z karpatką.
Wykładamy na herbatniki.
Posypujemy kakao i dekorujemy
plasterkami kiwi.
Komentarze