Wykwintny zawrót głowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę utrzeć, dodając po łyżce cukru oraz żółtka. Następnie dodać mąkę wymieszaną z kisielem i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubite białka i całość delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki 24x40 cm .Piec 45minut w temp 180 C
.
ciasto 2
Białka ubić dodając cukier. Następnie powoli wsypywać mieszaninę z sypkich składników : maku, wiórków kokosowych, mąki ziemniaczanej i proszku do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tej samej blaszki, w której piekliśmy pierwsze ciasto i piec ok. 40 minut w temp. 180 C
Masa
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę rozrobić w szklane mleka. drugą szklankę mleka zagotować. Mleko wlać do utartych żółtek i wymieszać. Następnie dodać mleko z mąka ziemniaczana i całość gotować, aż masa zgęstnieje. Wystudzić. Margarynę utrze, dodając po łyżce zimnego budyniu. Masę utrzeć na puch.
Dodatki
Pierwsze ciasto kisielowe posmarować powidłami i wyłożyć na nie połowę masy. Następnie położyć drugie ciasto, a na nie drugą część masy. Na wierzchu można poukładać owoce z kompotu.
Polewa
W kompocie ugotować budyń waniliowy. Do ugotowanego, gorącego budyniu wsypać galaretkę w proszku i mieszać tak długo, aż galaretka całkowicie się rozpuści. Wystudzić. Chłodną gęstniejącą polewę wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki schłodzić.
Komentarze