Kluski śląskie z dżemem żurawinowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 4 osób

Dzieciaki je uwielbiają zmieniają tylko dżem.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków ugotowanych.
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    0,5 szklanki mąki pszennej
    1 jajko
    5 dag masła.

Kluski śląskie z dżemem żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ziemniaki zemleć w maszynce lub prasce do ziemniaków .Dodać mąki i jajko zagnieść ciasto na gładkie. Z ciasta zrobić wałek grubości 3 cm, odcinać równe kawałki,formować z nich kulki.Kulki lekko spłaszczać, z jednej strony robić wgłębienie palcem. Zagotować wodę w płaskim rondlu, osolić. Kluski wrzucać partiami ,aby swobodnie pływały.Po wypłynięciu gotować około 1/2 min.Wyjąć łyżką cedzakową i rozkładać pojedyńczo warstwą na płaskim talerzu. Roztopić masło i polać kluski. Nakładać dżem do każdej dziurki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy