Galaretkowy zawrót głowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierwszą galaretkę podzielić na dwie równe części.
Pierwszą część rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku, odstawić do wystudzenia, a następnie wlać do przygotowanej formy i wstawić do lodówki, do stężenia.
2.Drugą część galaretki rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku i odstawić do wystudzenia.
3.Kiedy 1 warstwa galaretki w formie się zsiądzie do galaretki rozpuszczonej w 1/2 szklanki wody dodać 50 ml śmietany, wymieszać i wylać jako 2 warstwę.
4.Postępować tak z każdą następną galaretką. Wylewać na przemian jedna warstwa galaretki rozpuszczonej tylko w wodzie, druga warstwa galaretki ze śmietaną.
Kiedy galaretki dobrze stężeją, formę zanurzyć w gorącej wodzie na ok. 30 sekund, przyłożyć talerz na wierzch i odwracając wytrząsnąć babkę galaretkową.
Porady
Nie wlewać zbyt gorącej galaretki na następną! Kolory mogą się pomieszać!
Komentarze