Galaretkowy zawrót głowy

4.48 (184 ocen)

Efektowny deser, który nadaje się idealnie na upalne dni, a także na miłe zaskoczenie gości.

Składniki:

  • 4-5 galaretek (każda w innym kolorze)
    200 ml śmietany kremówki
Wystaw ocenę:

4.48 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki

Galaretkowy zawrót głowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierwszą galaretkę podzielić na dwie równe części.
    Pierwszą część rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku, odstawić do wystudzenia, a następnie wlać do przygotowanej formy i wstawić do lodówki, do stężenia.
  • 2. Drugą część galaretki rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku i odstawić do wystudzenia.
  • 3. Kiedy 1 warstwa galaretki w formie się zsiądzie do galaretki rozpuszczonej w 1/2 szklanki wody dodać 50 ml śmietany, wymieszać i wylać jako 2 warstwę.
  • 4. Postępować tak z każdą następną galaretką. Wylewać na przemian jedna warstwa galaretki rozpuszczonej tylko w wodzie, druga warstwa galaretki ze śmietaną.
    Kiedy galaretki dobrze stężeją, formę zanurzyć w gorącej wodzie na ok. 30 sekund, przyłożyć talerz na wierzch i odwracając wytrząsnąć babkę galaretkową.

Porady

Nie wlewać zbyt gorącej galaretki na następną! Kolory mogą się pomieszać!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować