Włoskie friko za friko

0 (0 ocen)

  • 25 min

Danie jest bardzo tanie i sycące. Nie wymaga długiego czasu przygotowania.

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki:
    5 ziemniaków
    1 cebula
    20 dkg sera w kostce
    1 ząbek czosnku
    Oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Włoskie friko za friko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane ziemniaki kroimy w cienkie talarki, a cebulę kroimy również na cienkie piórka. Ser kroimy na plastry. Na patelnię dajemy oliwę z oliwek i ząbek czosnku. Układamy warstwę ziemniaków kładziemy ser i cebulę i na to plasterki ziemniaków. Układamy w ten sposób aby ser mógł się zapiec
    a jednocześnie złączyć całość. Tak zwane friko pieczemy na wolnym ogniu, nie należy zapomnieć o tym, że trzeba je przewrócić na druga stronę.
    Czas przyrządzenia 25 minut.

Porady

Na sam koniec można placek posypać świeżym oregano:) Placków nie trzeba solić, gdyż pieczony ser nadaje im smaku

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować