Idealny barszcz czerwony na wigilię

5 (191 ocen)

  • 2 godz.

Goździki, kminek, suszone śliwki, polskie renety, por, seler, nadają niesamowity smak wigilijnej potrawie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na pięciolitrowy garnek:
    2,5 kg buraków czerwonych
    1/2 pora
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 seler
    2 cebule
    4 ząbki czosnku
    3 renety
    5 śliwek suszonych
    kawałek kapusty białej
    4 goździki
    kminek
    3 liścia laurowe
    8 ziela angielskiego
    kilka ziaren pieprzu
    kilka suszonych grzybów
    4 łyżki octu
    1 płaska łyżka cukru
    sól
Wystaw ocenę:

5 (191 ocen)

Idealny barszcz czerwony na wigilię - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jarzynę obrać, pokroić tylko buraki na mniejsze części ( nie muszą być równe). Na spód pięciolitrowego garnka dać buraki, na wierz położyć jarzynę. Dodać na samą górę: kapustę, selera (można go przekroić), pietruszkę, marchewkę, pora, cebulę, czosnek, śliwki suszone. Do garnka wrzucić: ziele angielskie, liście laurowe, kminek, goździki, pieprz ziarnisty, grzyby suszone. Wszystko zalać wodą tak, aby przykryć warzywa, zagotować. Jak całość zacznie bulgotać dodać 4 łyżki octu, cukier oraz sól. Gotować na wolnym ogniu , aż do zmięknięcia buraków. Na sam koniec zdjąć z ognia. pokroić renety a 8 części i położyć na wierzch. Przykryć pokrywką i czekać do Wigilii :). Zlany wywar można podawać wg uznania z uszkami bądź krokietem :)

Porady

Barszcz dobrze jest zrobić dzień wcześniej, tak Aby wszystkie składniki nadały mu wyrazistego aromatu :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Barszcz czerwony

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować