Idealny barszcz czerwony na wigilię - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jarzynę obrać, pokroić tylko buraki na mniejsze części ( nie muszą być równe). Na spód pięciolitrowego garnka dać buraki, na wierz położyć jarzynę. Dodać na samą górę: kapustę, selera (można go przekroić), pietruszkę, marchewkę, pora, cebulę, czosnek, śliwki suszone. Do garnka wrzucić: ziele angielskie, liście laurowe, kminek, goździki, pieprz ziarnisty, grzyby suszone. Wszystko zalać wodą tak, aby przykryć warzywa, zagotować. Jak całość zacznie bulgotać dodać 4 łyżki octu, cukier oraz sól. Gotować na wolnym ogniu , aż do zmięknięcia buraków. Na sam koniec zdjąć z ognia. pokroić renety a 8 części i położyć na wierzch. Przykryć pokrywką i czekać do Wigilii :). Zlany wywar można podawać wg uznania z uszkami bądź krokietem :)
Porady
Barszcz dobrze jest zrobić dzień wcześniej, tak Aby wszystkie składniki nadały mu wyrazistego aromatu :)
Komentarze