Łosoś duszony w białym winie z papryką i porem

0 (0 ocen)

  • 35 min

Wino nadaje szlachetnej rybie delikatnego, a zarazem charakterystycznego aromatu. Łosoś, papryka i por jest niesamowitym połączeniem smakowym jak i estetycznym, z pewnością zachwyci gości przy wigilijnym stole.

  • 35 min

Składniki:

  • dwa kawałki łososia
    1/3 pora
    1/2 papryki
    1 pomidor
    1 ząbek czosnku
    oliwa z oliwek
    2/3 lampki białego wina
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Łosoś duszony w białym winie z papryką i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pora pokroić na krążki, paprykę skroić na paski (ok 1 cm), rozgnieść ząbek czosnku. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, posiekać na drobną kostkę. Filety z ryby umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym (może być ryba w łacie jaki i dzwonki, w zależności od gustu). Rozgrzać na patelni oliwę z ząbkiem czosnku, na gorący tłuszcz dać pora oraz paprykę, chwilę smażyć. Pora oraz paprykę przesunąć do połowy patelni robiąc miejsce dla ryby. Włożyć łososia na patelnię, opiec z dwóch stron, wlać wino i chwilę podusić. na sam koniec dodać pokrojonego pomidora i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić ok 10 min.Ja tak przygotowaną rybę podawałam z ziemniakami oraz marynowanymi zielonymi pomidorami.

Porady

Paprykę przed pokrojeniem należy sparzyć, wtedy szybciej można ją udusić do miękkości. Warto również po podsmażeniu ryby pod jej spód dać trochę papryki i pora, aby się nie rozgotowała.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować