Wiosenny torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę i rzodkiewkę pokroić w drobną kostkę, lekko posolić, popieprzyć i włożyć na sito na ok. godzinę, aby pozbyć się nadmiaru soku. Można jeszcze za pomocą ręcznika papierowego usunąć nadmiar soku. Następnie całość wymieszać z majonezem.
2.Brokuł podzielić na małe różyczki i ugotować w osolonej wodzie (ale nie rozgotować). Gdy wystygnie, pokroić na drobne cząsteczki. Dodać jedno pokrojone w kostę jajko, majonez, natkę pietruszki, sól, pieprz i dokładnie wymieszać.
3.Kukurydzę odsączyć na sicie a następnie wymieszać z 1 pokrojonym jajkiem i majonezem.
4.Przygotować 2 okrągłe, gotowe formę bez dna, które można też zrobić samodzielne z plastikowej butelki po wodzie. Muszą mieć wysokość ok. 8-9 cm.
Na samym dnie układamy warstwę brokułową, którą należy delikatnie ubić, potem warstwę paprykową, a na samej górze kukurydzianą. Wszystko delikatnie dociskamy. Po ok. 2 godzinach schłodzenia w lodówce można zdjąć formę i podawać.
Komentarze