Kruchy torcik wiosenny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze składników na ciasto kruche zagnieć jednolite ciasto. Rozwałkuj. Przy pomocy talerza i radełka wytnij koło. Umieść na blasze i ponakuwaj widelcem. Z reszty ciasta powycinaj kwiatki. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. przez 20 minut.
2.Rozwiń ciasto francuskie. Za pomocą talerza i radełka wykrój koło . Z reszty ciasta wykrój kwiatki. Okrągły placek posmaruj rozkłuconym jajem, rant obłuż wykrojonymi kwiatkami i także posmaruj jajem. Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
3.Margarynę z cukrem utrzyj na puch. Dalej ucierając dodaj aromat i po 1 łyżce jogurtu.
4.Placek francuski i ciasteczka osyp cukrem pudrem. Placek kruchy posmaruj dżemem. Na dżem wyłóż porcję kremu. Na krem nałóż placek z ciasta francuskiego. Lekko dociśnij. Za pomocą rękawa cukierniczego ozdób torcik. Wedle upodobania udekoruj ciasteczkami, posypką cukrową oraz kolorowymi cukierkami.
Porady
Jeżeli nie masz foremki w kształcie kwiatka, ciastka wykrój kieliszkiem
Komentarze