Torcik wiosenny motyl

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Wspaniały torcik w kształcie motyla.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Blaszka okrągła
    Ciasto jasne:
    6 białek
    1 i ¼ szklanki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3/4 szkl mąki przennej
    1 łyżka octu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/3 szklanki oleju rzepakowego
    Ciasto ciemne:
    6żółtek
    2 jajka
    6 łyżek cukru
    5 łyżek mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/3 szklanki oleju rzepakowego
    1 galaretka pomarańczowa
    1 galaretka żółta
    1 galaretka zielona
    kokos zielonyi pomarańczowy
    owoce dowolne
    Galaretkę pomarańczową i żółtą rozpuszczamy w jednej szklance wody z osobna.
    Zieloną według przepisu na opakowaniu.
    Masa
    Składniki
    0.5 l mleka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej.
    2 łyżki mąki pszennej
    cukier wanilinowy
    3/4 szkl cukru kryształu
    1,5 kost masła
    3 żółtka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik wiosenny motyl - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto jasne
    Białka ubić na sztywno,stopniowo dodawac cukier i obie mąki wymieszane z proszkiem miksować na przemian z olejem i octem ,
    Ciasto ciemne
    Żółtka i jajka ubić z cukrem na białą, puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i powoli wlewać olej. Masę delikatnie mieszając łyżką połączyć z przesianą mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Ciemne i jasne ciasto wylewać na przemian tworząc marmurek, do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Całość piec ok. 40 – 50 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Zimne ciasto przekroić na dwie części.
    Wykonanie.
    W szkl mleka rozmieszamy mąki. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami i wlewamy rozmieszaną mąkę i zagotowujemy, wlewamy żółtka i energicznie mieszamy odstawiamy do wystygnięcia.
    Masło miksujemy dodajemy po łyżce budyniu ciągle miksując do białości.

    Układanie
    Połowa ciasta -część masy-tężejąca galaretka zielona-część masy -druga połowa ciasta-wierzch smarujemy masą .Całość przecinamy na pół i odwracamy pół kołem do siebie,1/3 część boków odcinamy i delikatnie odchylamy robiąc górne skrzydło motyla każdą część obsmarowujemy z każdej strony i dwa skrzydła obsypujemy na zielono a dwa na pomarańczowo na wierzch wykładamy owoce wylewamy obydwie galaretki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować