Torcik wiosenny motyl - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto jasne
Białka ubić na sztywno,stopniowo dodawac cukier i obie mąki wymieszane z proszkiem miksować na przemian z olejem i octem ,
Ciasto ciemne
Żółtka i jajka ubić z cukrem na białą, puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i powoli wlewać olej. Masę delikatnie mieszając łyżką połączyć z przesianą mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Ciemne i jasne ciasto wylewać na przemian tworząc marmurek, do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Całość piec ok. 40 – 50 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Zimne ciasto przekroić na dwie części.
Wykonanie.
W szkl mleka rozmieszamy mąki. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami i wlewamy rozmieszaną mąkę i zagotowujemy, wlewamy żółtka i energicznie mieszamy odstawiamy do wystygnięcia.
Masło miksujemy dodajemy po łyżce budyniu ciągle miksując do białości.
Układanie
Połowa ciasta -część masy-tężejąca galaretka zielona-część masy -druga połowa ciasta-wierzch smarujemy masą .Całość przecinamy na pół i odwracamy pół kołem do siebie,1/3 część boków odcinamy i delikatnie odchylamy robiąc górne skrzydło motyla każdą część obsmarowujemy z każdej strony i dwa skrzydła obsypujemy na zielono a dwa na pomarańczowo na wierzch wykładamy owoce wylewamy obydwie galaretki.
Komentarze