zupa szczawiowa

5 (162 ocen)

Zupa jest smaczna i lekka.Nauczyła mnie ją gotować babcia

Składniki:

  • *1kg ziemniaków
    *2 marchewki
    *natka pietruszki
    *korzeń pietruszki
    *2 kostki rosołowe
    *słoiczek szczawiu (może być również szczaw świeży zerwany wtedy zupa jest jeszcze lepsza)
    *ok 4 szt jaj
    *3łyżki śmietany i łyżka mąki do zaprawy
    *sól
Wystaw ocenę:

5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zupa szczawiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ,korzeń pietruszki i marchew obieramy i kroimy w kostkę,dodajemy kostki rosołowe solimy do smaku.
    Nastawiamy i gotujemy ok 1godz aż ziemniaczki i reszta zmięknie. Miedzy czasie jaja gotujemy na twardo i kroimy w kostkę.
    Pod koniec gotowania wlewamy szczaw ze słoiczka i robimy zaprawkę ze śmietany i mąki,również wlewamy.Następnie Dodajemy natkę pietruszki i jeszcze gotujemy ok 15 minut. Gdy zupa jest gotowa na koniec dodajemy pokrojone jaja.

Porady

można podać szczaw zerwany przez samego siebie,nie w słoiczku wtedu zupa smakuje jeszcze lepiej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować