Wiosenna sałatka z zielonym sosem

0 (0 ocen)

Trochę nietypowa wersja sałatki z sosem z sałaty.

Składniki:

  • 1/2 pęczka rzodkiewki
    70-100g zielonego ogórka
    1/2 awokado
    75g makaronu świderki (użyłam owsianego)

    sos:
    30g sałaty rukoli
    10g ziaren dyni
    15g oleju z lnianki
    10g soku z limonki lub cytryny
    sól (polecam himalajską)
    pieprz

    dodatkowo:
    kilka liści sałaty karbowanej
    rzeżucha lub natka pietruszki
    pestki z dyni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sosy

Wiosenna sałatka z zielonym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście sałaty rwiemy na kawałki, rozkładamy na dużym talerzu.
    Ogórka kroimy w półksiężyce, rzodkiewki w ćwiartki, awokado w kostkę.
    Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy.
    Wszystkie warzywa wraz z makaronem rozkładamy na przemian na sałacie.
  • 2. Składniki na sos blendujemy. Polewamy nim sałatkę.

    Na końcu dekorujemy sałatkę rzeżuchą i pestkami dyni.

Porady

Uwaga: jeśli nie przepadamy za zbyt intensywnym smakiem oleju, polecam użyć takiego o neutralnym smaku, np. oleju rzepakowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nowalijki Rukola Rzodkiewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad

Podobne przepisy

4.48 (202 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Wiosenna sałatka z sosem czosnkowym i koperkiem

To może cię zainteresować