Wieprzowo-drobiowa rolada ze szpinakiem

5 (174 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min

Wieprzowo-drobiowa rolada ze szpinakiem świetnie komponuje się z ziemniakami i surówką tworząc danie obiadowe ale również idealnie prezentuje się podana w formie przystawki lub przekąski.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Masa mięsna:
    300g łopatki wieprzowej
    300g fileta z kurczaka
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 jajko
    4 łyżki bułki tartej
    1 łyżka lubczyku
    1 łyżka majeranku
    sól
    pieprz

    Farsz:
    600g mrożonego szpinaku
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki klarowanego masła
    130g sera feta
    szczypta gałki muszkatołowej
    sól
    pieprz
    masło do wysmarowania formy




Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Wieprzowo-drobiowa rolada ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-07p2ls2 1. Szpinak rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody. Cebule i czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle. Dodać szpinak i dusić około 3-4 minuty. Następnie dodać pokruszony ser feta, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i całość dokładnie wymieszać.
  • image-0f10l15 2. Masa mięsna:
    Mięso drobiowe, wieprzowe, cebulę i czosnek zmielić maszynką
    do mielenia. Dodać jajko, lubczyk, majeranek , bułkę tartą i całość dokładnie wyrobić. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • image-1te0wmx 3. Masę mięsną przełożyć na pergamin, rozwałkować na kształt prostokąta
    o wymiarach 35cm x 25cm. Farsz szpinakowy rozsmarować na całej powierzchni prostokąta i zwinąć za pomocą pergaminu w roladę.
  • image-0g3l3yi 4. Roladę ułożyć w formie do pieczenia wysmarowanej masłem i piec
    w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować