Wieprzowe kotlety mielone

4.5 (198 ocen)

Do wykonania kotletów mielonych używałam mięso gotowane z rosołu. Tak nauczyła mnie mama. Tym razem postanowiłam zrobić je z mięsa surowego, następnie opanierowane w bułce tartej. Wyszły idealne!

Składniki:

  • 200g łopatki wieprzowej
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 jajko
    2 łyżki bułki tartej
    3 kromki weka pszennego
    1 szklanka mleka lub wody
    sól, pieprz, wegeta, ostra papryka
    bułka tarta do panierki
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Wieprzowe kotlety mielone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • masa mięsna 1. Wek namoczyć w wodzie lub w mleku. Mięso połączyć razem z namoczonym, odsączonym wekiem, dodać jajko, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyrumienioną cebulką, wyrobić i przyprawić do smaku. Opanierować w bułce tartej.
  • smażenie kotlecików 2. Smażyć kotlety na rozgrzanym tłuszczu.

Porady

Wek pszenny można zastąpić bułką kajzerką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować