Wieniec drożdżowy z wiśniami

0 (0 ocen)

Pyszne ciasto, które wcale nie jest takie trudne jakby się wydawało. Oliwka pomagała mi jak zwykle przy łatwiejszych czynnościach a później przy zajadaniu ;)

Składniki:

  • 1 szkl mleka
    50g drożdży
    1/4 szkl cukru
    60 dag mąki
    szczypta soli
    75g miękkiego masła
    2 jajka

    ok 20 dag wydrylowanych i odsączonych wiśni
    cukier do posypania
    żółtko+2 łyżki mleka do posmarowania

    Kruszonka:
    1/4 kostki masła
    1/4 szkl cukru
    1/2 szkl mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wieniec drożdżowy z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wyrośnięte ciasto drożdżowe 1. Drożdże rozkruszyć do miseczki, dosypać łyżkę cukru i rozetrzeć aż będą płynne. Wymieszać z 100ml mleka i odstawić na kilka minut. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól i cukier. Zrobić dołek i wlać drożdże, lekko przemieszać i odstawić na 15 min.Dodać masło, resztę mleka i jajka. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić na ok. 30min w ciepłe miejsce.
  • Płaty ciasta z wisniami 2. Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na prostokąty o wymiarach 25x50cm. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć wiśnie posypać lekko cukrem. Brzegi posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i zwinąć długie rulony.
  • Splatamy rulony 3. Oba rulony skręcić ze sobą i uformować wieniec. Odłożyć na 15 minut do wyrośnięcia.
  • Oliwka smaruje wieniec żółtkiem 4. Posmarować żółtkiem i posypać kruszonką.
    Piec ok 30 minut w 180 stopniach. Ostudzić.
  • jeszcze tylko kruszonka 5. Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzeć w palcach.

Porady

Świeże wiśnie można zastąpić tymi z kompotu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować