Pyszne ciasto, które wcale nie jest takie trudne jakby się wydawało. Oliwka pomagała mi jak zwykle przy łatwiejszych czynnościach a później przy zajadaniu ;)
Wieniec drożdżowy z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszyć do miseczki, dosypać łyżkę cukru i rozetrzeć aż będą płynne. Wymieszać z 100ml mleka i odstawić na kilka minut. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól i cukier. Zrobić dołek i wlać drożdże, lekko przemieszać i odstawić na 15 min.Dodać masło, resztę mleka i jajka. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić na ok. 30min w ciepłe miejsce.
2.Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na prostokąty o wymiarach 25x50cm. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć wiśnie posypać lekko cukrem. Brzegi posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i zwinąć długie rulony.
3.Oba rulony skręcić ze sobą i uformować wieniec. Odłożyć na 15 minut do wyrośnięcia.
4.Posmarować żółtkiem i posypać kruszonką.
Piec ok 30 minut w 180 stopniach. Ostudzić.
5.Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzeć w palcach.
Komentarze