Mazurek orzechowo-kajmakowy

4.5 (157 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ciasto pókruche, posmarowałam cienką warstwą dżemu śliwkowego, na to masa intensywnie orzechowa i krem kajmakowy. Jak dla mnie niebo w gębie. Mazurek dość szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:

    150g mąki pszennej
    80g drobnego cukru
    1 jajko
    80g masła
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki cukru waniliowego

    Masa orzechowa:

    250g orzechów włoskich
    200ml mleka
    2 czubate łyżeczki cukru pudru

    Krem kajmakowy:

    duża puszka kajmaku (510g) (powinien być bardzo gęsty)
    250g masła

    Dodatkowo:

    1 łyżka dżemu śliwkowego
    1 łyżeczka kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Mazurek orzechowo-kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 180°C. Prostokątną foremkę o wymiarach 19x28cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 2. Mąkę, cukier i cukier waniliowy wymieszać, dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać nożem do uzyskania drobniutkich grudek. Dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto.
    Ciasto równomiernie rozłożyć na dnie foremki (można rozwałkować pomiędzy kawałkami folii), wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez 15-20 minut na jasnozłoty kolor. Zostawić w foremce na kilka minut, po czym wyciągnąć i wystudzić.
  • 3. Orzechy zmielić. Mleko zagotować z cukrem i zalać nim zmielone orzechy. Wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Orzechy wchłoną mleko i powstanie masa na tyle gęsta, że będzie można ją potem swobodnie kroić.
  • 4. Przygotować krem kajmakowy. Masło ubić na puch. Cały czas miksując dodawać kajmak, łyżka po łyżce. Miksować do uzyskania gładkiej i puszystej masy.
  • 5. Wystudzone ciasto przełożyć z powrotem do foremki wyłożonej folią, lub ograniczyć z każdej strony folią aluminiową. Ciasto posmarować dżemem i wyłożyć wystudzoną masę orzechową. Wyrównać. Na wierzchu cienko rozsmarować część kremu kajmakowego i również wyrównać.
  • 6. Pozostały krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ulubioną końcówką i udekorować brzegi i wierzch mazurka. W celu uzyskania ciemniejszego koloru, do części pozostałego kremu dodać łyżeczkę kakao i dobrze zmiksować.

Porady

Ciasto należy przechowywać w lodówce. Jednak około 40 minut przed podaniem należy je wstawić do temperatury pokojowej, aby krem zmiękł.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

4 (7 ocen)

Zdobywca nagrody

mazurek kajmakowy

4 (7 ocen)

Zdobywca nagrody

Mazurek kajmakowy

mariosylwia :-) Gorąco polecam (-: 1 min

4.5 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Mazurek kajmakowy

To może cię zainteresować