Wiejski sernik

4.5 (161 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Sernik z wiejskiego twarogu, jest pyszny

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 150 g herbatników
    1 kg wiejskiego twarogu
    6 jajek
    cukier waniliowy
    3/4 szklanki cukru
    2 budynie śmietankowe
    1/2 szklanki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Wiejski sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na blaszce o wymiarach 40x24cm rozkładamy herbatniki. Twaróg mielimy dwukrotnie( a najlepiej trzykrotnie) w maszynce do mięsa. Oddzielamy żółtka od białek, z białek ubijamy sztywną pianę. Do sera dodajemy żółtka, oba cukry, budynie i mleko. Miksujemy na gładką masę a na końcu dodajemy delikatnie pianę z białek. Mieszamy, masę wykładamy na herbatniki. Pieczemy godzinę w temperaturze 170C. Po upieczeniu studzimy przy otwartych dzwiczkach piekarnika.

Porady

Do sernika można dać rodzynki lub brzoskwinie pokrojone w kostkę. Sernik kroimy dopiero po całkowitym ostudzeniu. Jeżeli użyjemy sera w wiaderku( kupnego) nie ma potrzeby dodawać mleko.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować