Wegetariański gulasz z cieciorką i soczewicą

4.5 (145 ocen)

  • 60 min

Jedno z ulubionych dań w moim domu.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 szklanki cieciorki
    1/2 papryk: żółtej, czerwonej, zielonej
    1/2 szklanki soczewicy czerwonej
    1/4 szklanki soczewicy zielonej
    1/2 puszki fasolki czerwonej
    1/2 cebuli
    kilka łyżek koncentratu pomidorowego
    ulubione przyprawy, np: lubczyk, papryka słodka, papryka ostra, imbir, zioła prowansalskie, kurkuma, tymianek
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Wegetariański gulasz z cieciorką i soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cieciorkę moczę całą noc w garnku.
    Przygotowuję jeden, naprawdę duży garnek.
    Paprykę kroję w kostkę i wrzucam do garnka. Cebulę obieram, przepłukuję i kroję w paski, następnie dodaję cebulę do garnka. Cieciorkę odcedzam z wody i dodaję do warzyw. Warzywa w garnku zalewam wodą do około 1/2 głębokości garnka. Papryki z cebulą i cieciorką gotuję około 20 minut.

    Następnie przepłukuję soczewicę zieloną i dodaję do garnka, po czym gotuję kolejne 10 minut. Soczewicę czerwoną przepłukuję i wrzucam do warzyw. Dodaję koncentrat pomidorowy, fasolkę w puszce i gotuję około 20 minut, aż cieciorka będzie miękka. Na koniec dodaję ulubione przyprawy.

Porady

Wielbiciele mięsa mogą dodać trochę kurczaka. Po podaniu na talerz można posypać żółtym serem. Smakuje wyśmienicie z kromkami chleba z masłem. Wielbiciele ostrych dań mogą dodać więcej ostrych przyprawy i wyjdzie naprawdę pikantne danie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica Ciecierzyca

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować