wędzony łosoś ze szpinakiem na puree pomidorowo-groszkowym z bryndzą

0 (0 ocen)

  • 20 min

Koperta z wędzonego łososia ze szpinakiem ląduje na moim talerzu w towarzystwie puree zrobionego z pomidora, zielonego groszku i sera bryndza. Wiecie co? Dobre to! Więc może się skusicie? Może na obiad? Może na kolację?

  • 20 min

Składniki:

  • WĘDZONY ŁOSOŚ ZE SZPINAKIEM
    1 (duży) plaster wędzonego łososia
    200g świeżego szpinaku
    2 łyżeczka masła
    1 ząbek czosnku
    sól, pieprz czarny
    Szpinak opłukać, włożyć do garnka i podgrzewać, co jakiś czas mieszając, aż szpinak zwiędnie. Dodać łyżeczkę masła, doprawić solą, pieprzem i smażyć jeszcze przez chwilę. Dodać sprasowany czosnek, wymieszać, następnie podgrzewać jeszcze przez chwilę. Plaster wędzonego łososia rozłożyć na folii aluminiowej. Rozłożyć ostudzony szpinak, zawinąć w kopertę. Owinąć delikatnie folią aluminiową i włożyć do lodówki.

    PUREE POMIDOROWO-GROSZKOWE Z BRYNDZĄ
    1 pomidor
    50g sera bryndza
    1/2 puszki groszku konserwowego
    sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy

    + pomidor, groszek konserwowy, listki bazylii (do dekoracji)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wędzony łosoś ze szpinakiem na puree pomidorowo-groszkowym z bryndzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WĘDZONY ŁOSOŚ ZE SZPINAKIEM

    Szpinak opłukać, włożyć do garnka i podgrzewać, co jakiś czas mieszając, aż szpinak zwiędnie. Dodać łyżeczkę masła, doprawić solą, pieprzem i smażyć jeszcze przez chwilę. Dodać sprasowany czosnek, wymieszać, następnie podgrzewać jeszcze przez chwilę. Plaster wędzonego łososia rozłożyć na folii aluminiowej. Rozłożyć ostudzony szpinak, zawinąć w kopertę. Owinąć delikatnie folią aluminiową i włożyć do lodówki.
  • 2. PUREE POMIDOROWO-GROSZKOWE Z BRYNDZĄ

    Pomidora spażyć, obrać ze skórki. Zblendować razem z serem bryndza, groszkiem konserwowym, przyprawami.
  • 3. Na talerz wyłożyć puree pomidorowo-groszkowe z bryndzą. Z lodówki wyjąć łososia, odwinąć z folii, ułożyć na puree. Całość udekorować groszkiem, plasterkami pomidora, bazylią. Podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować