Wątróbka drobiowa z szalotkami i renetą w migdałach

0 (0 ocen)

  • 30 min

Nie wiem jak u Was, ale ja w swojej kuchni ze wszystkich dostępnych podrobów najczęściej używam wątróbki. Lubię ją po prostu.

  • 30 min

Składniki:

  • -wątróbka 400 gram, umyta, osuszona, pozbawiona złogów tłuszczu, pokrojona w płaty
    -ziemniaki ugotowane na pół twardo, w kostkę pokrojone
    -rozmaryn, dwie szczypty
    -3 szalotki; dwie przekrawamy na połówki, jedną siekamy
    -ząbek czosnku, zgnieciony bokiem noża i posiekany
    -łyżka płatków migdałowych
    -sól, pieprz
    -jedna reneta pokrojona w ósemki, bez gniazd nasiennych, skropiona cytryną (by nie zbrązowiała)
    -masło klarowane
    -kilka łyżek różowego wina
    -łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Wątróbka drobiowa z szalotkami i renetą w migdałach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na maśle klarowanym szklimy posiekaną cebulę dodając połówek szalotek, czosnku i jabłka. Jabłka posypujemy rozmarynem. Solimy i pieprzymy, podlewamy winem. Gdy wino odparuje dodajemy migdały. Podsmażamy dwie minuty i ściągamy z patelni połówki szalotki i jabłka.
  • 2. Wątróbkę solimy, pieprzymy, obtaczamy w mące.
    Smażymy na tłuszczu z jabłek i szalotek po dwie minuty z każdej strony. Dodajemy odłożone jabłka i szalotki, podsmażamy jeszcze minutę.
  • 3. Do wątróbki dodaję miks sałat z winnym winegretem zrobionym na cydrze.
    Dwie łyżki cydru i oliwy, łyżka wody, sól i pieprz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować