Ta kawa to ukłon w strone osób, którę lubią kawę bardzo delikatną z duża ilością mleka. Dodatkowo wzbogacona została wyrażnym aromat wanilii. Pycha!
Składniki:
(na jedna dużą kawę)
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs + ⅓ szklanki wody lub 1/3 szklanki kawy z ekspresu
cukier wg uznania
½ szklanki mleka
½ łyżeczki esencji waniliowej
łyżeczka startej gorzkiej czekolady
Karmel:
4 łyżki cukru
do dekoracji figa, listki mięty
Waniliowe latte macchiato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kawę zaparz, jak lubisz, ewentualnie dosłodź. Dodaj esencję, waniliowa i wymieszaj.
Mleko podgrzej, spień spieniaczem do mleka lub dyszą ekspresu aż pianka będzie gęsta.
Mleko umieszczamy w wysokiej szklance i delikatnie wlewamy kawę tak aby mleko rozdzieliło się na dolną frakcję i lekką piankę na wierzchu.
Karmel: do garnka wsypujemy cukier i rozprowadzamy go równą warstwą na dnie. Podgrzewamy na średnim ogniu aż cukier się roztopi i lekko zbrązowieje. Łyżeczkę maczamy w karmelu i robimy esy-floresy na papierze do pieczenia. Pozostawiamy na chwilę do stwardnienia.
Kawę dekorujemy karmelowym ornamentem i plasterkiem figi.
Komentarze