Waniliowe latte macchiato

0 (0 ocen)

Ta kawa to ukłon w strone osób, którę lubią kawę bardzo delikatną z duża ilością mleka. Dodatkowo wzbogacona została wyrażnym aromat wanilii. Pycha!

Składniki:

  • (na jedna dużą kawę)
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs + ⅓ szklanki wody lub 1/3 szklanki kawy z ekspresu
    cukier wg uznania
    ½ szklanki mleka
    ½ łyżeczki esencji waniliowej
    łyżeczka startej gorzkiej czekolady
    Karmel:
    4 łyżki cukru
    do dekoracji figa, listki mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje Kawy

Waniliowe latte macchiato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę zaparz, jak lubisz, ewentualnie dosłodź. Dodaj esencję, waniliowa i wymieszaj.
    Mleko podgrzej, spień spieniaczem do mleka lub dyszą ekspresu aż pianka będzie gęsta.
    Mleko umieszczamy w wysokiej szklance i delikatnie wlewamy kawę tak aby mleko rozdzieliło się na dolną frakcję i lekką piankę na wierzchu.

    Karmel: do garnka wsypujemy cukier i rozprowadzamy go równą warstwą na dnie. Podgrzewamy na średnim ogniu aż cukier się roztopi i lekko zbrązowieje. Łyżeczkę maczamy w karmelu i robimy esy-floresy na papierze do pieczenia. Pozostawiamy na chwilę do stwardnienia.

    Kawę dekorujemy karmelowym ornamentem i plasterkiem figi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować