Waniliowa panna i jej żurawinowa czerwień

0 (0 ocen)

zapraszam:)

Składniki:

  • Panna:
    330 ml śmietany 30%
    140 g suszonej żurawiny
    1 laska wanilii
    3 łyżeczki cukru
    2 łyżeczki żelatyny
    Sos:
    2 łyżki konfitury z żurawiny
    1 mandarynka
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Panna cotta

Waniliowa panna i jej żurawinowa czerwień - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Panna: Do miseczki przełożyć żurawinę, zlać gorącą wodą tak aby w całości ją przykryła i odstawić na 3-4 godziny. Następnie porządnie odcedzić i osuszyć.
  • do śmietany dodać wanilię 2. Do rondelka wlać śmietanę, dodać wydrążone ziarenka wanilii oraz pustą laskę. Następnie dodać cukier oraz żurawinę. Postawić na ogień i zagotować. Gotować aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia. Wyjąć pustą laskę wanilii a całą resztę zmiksować blenderem.
  • dodać żelatyne 3. Następnie przetrzeć przez sito. W ¼ szklanki wrzątku rozpuścić żelatynę i ciepłą wymieszać ze śmietanką. Ostudzić.
  • odłożyć do steżenia 4. Rozlać do dwóch kokilek i zostawić na kilka godzin do stężenia w lodówce.
  • składniki sosu zagotować 5. Sos: Do rondelka przełożyć konfiturę z żurawiny, dodać wyciśnięty sok z mandarynki oraz ekstrakt wanilii. Zagotować. Przecedzić przez sito.
  • 6. Wykonanie: Na talerzyk delikatnie wybić pannę, polać ciepłym sosem i udekorować owocami żurawiny z konfitury. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żurawina Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować