Waniliowa panna i jej żurawinowa czerwień - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Panna: Do miseczki przełożyć żurawinę, zlać gorącą wodą tak aby w całości ją przykryła i odstawić na 3-4 godziny. Następnie porządnie odcedzić i osuszyć.
2.Do rondelka wlać śmietanę, dodać wydrążone ziarenka wanilii oraz pustą laskę. Następnie dodać cukier oraz żurawinę. Postawić na ogień i zagotować. Gotować aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia. Wyjąć pustą laskę wanilii a całą resztę zmiksować blenderem.
3.Następnie przetrzeć przez sito. W ¼ szklanki wrzątku rozpuścić żelatynę i ciepłą wymieszać ze śmietanką. Ostudzić.
4.Rozlać do dwóch kokilek i zostawić na kilka godzin do stężenia w lodówce.
5.Sos: Do rondelka przełożyć konfiturę z żurawiny, dodać wyciśnięty sok z mandarynki oraz ekstrakt wanilii. Zagotować. Przecedzić przez sito.
6.Wykonanie: Na talerzyk delikatnie wybić pannę, polać ciepłym sosem i udekorować owocami żurawiny z konfitury. Smacznego!
Komentarze