Waniliowa Panna Cotta z sosem czekoladowym i malinami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszny i prosty w wykonaniu deser, do którego pasują najrozmaitsze dodatki -od sosów karmelowych, czekoladowych po bardziej wyraziste - owocowe.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na 5 porcji po 100ml:

    50 g cukru
    1 laska wanilii
    75 ml mleka 3,2%
    425 ml śmietanki 30%
    60 ml wrzątku
    2 łyżeczki żelatyny

    Sos czekoladowy:
    pół tabliczki gorzkiej czekolady (można również użyć mlecznej)
    5 łyżek słodkiej śmietanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Panna cotta

Waniliowa panna cotta z sosem czekoladowym i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wlewamy do rondelka mleko, kremówkę, cukier, wydłubane z wanilii ziarenka oraz rozcięte strąki. Całość podgrzewamy do zagotowania, co jakiś czas mieszając. Po zagotowaniu wyjąć strąki wanilii.
    Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, mieszamy do rozpuszczenia i wlewamy do rondelka ze śmietanką.
    Rondelek wstawiamy do naczynia wypełnionego zimną wodą i co kilkanaście minut mieszamy aż do momentu, gdy mikstura zacznie lekko się ścinać.
    Przelewamy śmietankę do niewielkich foremek o pojemności 100 ml lub większych, najlepiej jeśli są to foremki silikonowe. Każdy pojemnik przykrywamy kawałkiem folii spożywczej i wstawiamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki aby masa się schłodziła.

    sos:
    Śmietankę wraz z połamaną na kawałki czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej.

    Schłodzone panna cotty wyjmujemy w pojemników* na talerzyki i polewamy sosem czekoladowym, dekorujemy malinami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować