Waniliowa panna cotta z sosem czekoladowym i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wlewamy do rondelka mleko, kremówkę, cukier, wydłubane z wanilii ziarenka oraz rozcięte strąki. Całość podgrzewamy do zagotowania, co jakiś czas mieszając. Po zagotowaniu wyjąć strąki wanilii.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, mieszamy do rozpuszczenia i wlewamy do rondelka ze śmietanką.
Rondelek wstawiamy do naczynia wypełnionego zimną wodą i co kilkanaście minut mieszamy aż do momentu, gdy mikstura zacznie lekko się ścinać.
Przelewamy śmietankę do niewielkich foremek o pojemności 100 ml lub większych, najlepiej jeśli są to foremki silikonowe. Każdy pojemnik przykrywamy kawałkiem folii spożywczej i wstawiamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki aby masa się schłodziła.
sos:
Śmietankę wraz z połamaną na kawałki czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej.
Schłodzone panna cotty wyjmujemy w pojemników* na talerzyki i polewamy sosem czekoladowym, dekorujemy malinami.
Komentarze