Wafle z masa karmelową i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretki rozpuszczamy we wrzątku.Odstawiamy do stęzenia.
śmietanke lekko podgrzac.
Cukier wsypujemy na patelnie teflonowa,właczamy mały gaz i czekamy,az cukier zacznie sie topic.Nie wolno mieszac cukru, bo zrobia się grudki.Gdy cały cukier się roztopi wlewamy smietankę i mieszamy do momentu, az karmel połaczy sie ze śmietanką.Odstawiamy na 5 minut.
2.Do masy karmelowej dodajemy masło i połamaną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia.Masę studzimy ok 10 minut.
Wafle przycinamy do wielkosci blaszki,blaszke wykładamy szczelnie folią aluminiową.
Masę dzielimy na poł i smarujemy wafle,po posmarowaniu otrzymujemy 2 podwojne wafle zlepione masą karmelowa.Wafle ukladamy na blacie i przyciskamy np.ksiązką zeby dobrze się zlepiły, a masa zastygła.
3.Jeden wafel ukladamy w blaszce,wylewamy na niego tężejącą galaretkę i przykrywamy drugim waflem.Na wierzch zawijamy folię aluminiową wystajaca z blaszki, obciazamy np.książką i odstawiamy w bardzo chłodne miejsce co najmniej na 3 godziny.
Porady
Od uzytej czekolady zalezy kolor masy karmelowej.
W pierwszy dzien wafle są chrupiące,pozniej nieco miękkną.
Wafle najlepiej kroic w formie.
Masę karmelową mozna zastąpić masą krówkową, ale wtedy smak bedzie nieco inny.
Komentarze