Biszkopt

4.5 (146 ocen)

  • 60 min

Każdy, kto piecze biszkopt chce żeby był on wysoki, puszysty i wilgotny. Nie zawsze wychodzi on taki jak chcemy. Niby takie proste ciasto a sprawia tyle problemów. Oto przepis, który ułatwi przygotowanie tego ciasta.

  • 60 min

Składniki:

  • 7 jaj
    1 szklanka cukru
    1 czubata szklanka mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sekretem dobrego biszkoptu jest to by jaja były dobrze schłodzone. Białka rozdzielić od żółtek. Mocno schłodzone białka upić na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli ( sól w ciastach podkreśla słodycz). Dobrze tez jest, żeby miska w której ubijamy białka była zimna. Do ubitej piany z białek dodawać porcjami pół szklanki cukru. Cukier właśnie utrwala pianę z białek i staje się ona jeszcze bardziej sztywna i puszysta. Ubite białka włożyć do lodówki a w miedzy czasie w osobnej misce ubić na puszysta masę zimne żółtka z pozostałą szklanką cukru. Ubitą pianę z białek dodać do masy żółtkowej i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką ( dla mnie najlepsza jest w tym wypadku drewniana łyżka, ponieważ jest większa niż ta stołowa i bardziej lekka). Pod żadnym pozorem nie łączyć mas za pomocą miksera! Gdybyśmy tak zrobili to piana z białek zaraz by nam opadła i biszkopt nie byłby tak puszysty. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito( ja nie przesiewam od razu całej mąki, najpierw pół, mieszam dokładnie drewnianą łyżką i później pozostała mąka i znowu mieszam). Tak przygotowane ciasto przelać do foremki wyłożonej tylko papierem do pieczenia( nie smaruję boków masłem, ponieważ gdybym posmarowała to masło podczas pieczenia by się roztopiło i zjechało by ciasto w dół, nie byłoby wysokie). Jeśli nie posmarujemy boków formy to ciasto nam cie będzie trzymało ścianek i nie opadnie. Ciasto takie trzeba natychmiast piec by nie straciło na puszystości. Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdy się za bardzo przypiecze należy je przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu ciasto zwykle opada. By temu zapobiec należy odwrócić foremkę do góry dnem i postawić na szklankach brzegami formy tak by szklanki nie stykały się z ciastem. Biszkopt najlepiej jest kroić, gdy ciasto zostało upieczone dzień wcześniej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować