Oponki

0 (0 ocen)

  • 60 min

I jak w Tłusty Czwartek można zapomnieć o Oponkach !

  • 60 min

Składniki:

  • 3 szklanki maki pszennej
    1/4 szklanki cukru pudru
    500g zmielonego białego sera
    5 jaj
    płaska łyżka sody oczyszczonej

Oponki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicy połączyć wszystkie składniki (UWAGA! Ciasto będzie bardzo lepkie więc trzeba podsypywać cały czas mąką). Ciasto rozwałkować na grubość 5-7mm, absolutnie nie rozwałkowywać na bardzo cienko ponieważ po usmażeniu będą wyglądały jak ciasta kruche z dziurką, będą płaskie a tak jeśli ciasto będzie grube to i oponki będą wyglądały jak pączki z dziurką. Z rozwałkowanego ciasta wyciąć szklanką kółka a w środku kieliszkiem dziurki. Tak przygotowane oponki smażyć na dobrze rozgrzanym oleju nie odchodząc od nich, ponieważ bardzo szybko się smażą. Ostygnięte obficie posypać cukrem pudrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy