Ucierany jogurtowiec z winogronem i kokosem

4.5 (179 ocen)

  • 60 min

Delikatne i puszyste ciasto z dodatkiem słodkich winogron i wiórek kokosowych na pewno zasmakuje każdemu łasuchowi. Doskonałe do filiżanki popołudniowej kawy.

  • 60 min

Składniki:

  • -180 g jogurtu naturalnego
    -3 jaja
    -2,5 szklanki mąki
    -1,5 szklanki cukru
    -3/4 szklanki oleju
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -2 łyżeczki cukru wanilinowego
    -3 łyżki wiórek kokosowych
    -kiść winogron (około 20 sztuk)
    -cukier puder do posypania

    dodatkowo:
    margaryna i bułka tarta do wysmarowania formy

Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Ucierany jogurtowiec z winogronem i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jajka z cukrem 1. Jajka ucieramy łyżką z cukrem.
  • przed upieczeniem 2. Dodajemy pozostałe składniki (z wyjątkiem winogrona i cukru pudru). Ucieramy dużą łyżką (nie miksujemy) na gładkie ciasto bez grudek. Ciasto wylewamy do wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 30 cm. Na wierzchu ciasta układamy winogrona.
  • 3. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut. (aż się ładnie zrumieni na wierzchu). Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Do przygotowania ciasta można użyć innych ulubionych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Winogrona Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować